SmartGateway fejlesztői segédlet

A Barion wikiből
(SmartGateway-Dev szócikkből átirányítva)
 • Tervezet
 • Üzlet
 • Informatika
 • Pénzügy
 • Jog
 • 80%
 • Online elfogadó
 • Mobil elfogadó
 • Pénztárgép
 • Feltöltés
 • Piactér
 • Nonprofit
 • Parkolas

Az integráció során a fizetés indításához előállítandó JSON tartalom függ az integráció típusától. Más kérést kell küldeni a Barion rendszer számára a fizetés indításához egyszerű webáruházban történő fizetés esetén és más kérést kell küldeni piactérbe történő integráláskor, amikor a bolt csak közvetítőként vesz részt a tranzakciókban. Amennyiben az integráció során befoglalásos fizetést kell inicializálni úgy további API hívások és mechanizmusok beépítése szükséges az integráció során. Az egyes esetekben részletezett példák további kényelmi funkciókkal bővíthetőek

Teszt rendszer

A fejlesztés megkezdése előtt érdemes elolvasni a Az API hívások alapjai cikket is.

Fejlesztéshez rendelkezésre áll egy teszt rendszer, ami minden szempontból megegyezik az éles rendszerrel, az egyedüli különbség, hogy nem valós elektronikus pénzt tartalmaz. Az egyes API hívások viselkedését ez azonban nem befolyásolja, így minden valós életben elképzelhető pénzügyi szituáció megteremthető benne egy alkalmazás tesztelése során.

https://api.test.barion.com/

Az átirányítás URL-je : https://test.barion.com/pay?id=[PaymentId]

A teszt rendszeren tetszőleges számú felhasználót lehet regisztrálni, a folyamat ugyanaz, mint az éles szerveren. Vigyázat, a pénzmosási limiteket ne lépjétek túl, hacsak nem ezt akarjátok tesztelni, mert a rendszer automatikusan felfüggeszti a szóban forgó tárca használatát, pont úgy, mint az éles rendszerben. A felfüggesztett felhasználó pénzt fogadni tud, de küldeni nem. Ha be kell azonosítani a felhasználót, hívjátok az ügyfélszolgálatot vagy írjatok a [email protected], de ezt csak nappal tudjuk elvégezni.

Tipp: Ne töltsetek fel 650.000,- Ft-nál többet egy teszt felhasználónak.

Az alábbi teszt bankkártyával bármely teszt felhasználónak tetszőleges összeget lehet feltölteni, illetve lehet vele vásárolni is.

Kártyaszám: 4908 3660 9990 0425
Lejárat: bármilyen jövőbeni dátum
CVC2: 823

Tudnotok kell, hogy ez játék pénz, igazi értéket nem képvisel, csak tesztelési célokat szolgál.


Egyszerű eset

Az egyszerű eset az, amikor a bolt számára fizet a felhasználó és a tranzakcióban további felhasználók nem vesznek részt. A fizetés azonnal megtörténik, nincs szükség az integrátor oldaláról további műveletek elvégzésére. Ebben az esetben lehetőség van egynél több tranzakció inicializálására is, amennyiben erre szükség van. A tranzakció inicializálása után a felhasználó átkerül a Barion oldalára és véglegesíti a fizetési szándékát. A fizetés végén a felhasználó átirányításra kerül a bolt olalára.

Fejlesztői segédlet az egyszerű eset integrálásához részletes példákkal.

Simple.PNG

Agent

Lehetőség van a fizetési tranzakciók kiterjesztésére úgy, hogy a tranzakciókban a bolt és a fizetést végző felhasználókon kívül további felhasználók is részt vesznek. Ilyen eset például, amikor az egyes tranzakciók után a bolt díjat fizet(például termelői díj) további felhasználóknak.

Agent.PNG

Piacterek, közvetítőként részvétel a fizetésben

Amennyiben a bolt nem egy egyszerű webáruház, hanem egy piactér, ahol a bolt csak a fizetési tranzakciókat szervezi, de a felhasználó nem a boltnak, hanem további felhasználóknak fizet, akkor az integráció során egy bonyolultabb struktúrájú üzenetet kell előállítani, ami leírja a fizetési tranzakciót. Ebben az esetben is lehetőség van például közvetítői vagy termelői díjak fizetésére.

Facilitator.PNG

Befoglalással történő fizetés

Olyan fizetési tranzakcióknál, ahol a fizetés pillanatában még nem végleges a tranzakció összege lehetőség van az összeget befoglalni a felhasználótól és később egy vagy több lépésben véglegesíteni a fizetést. ebben az esetben egyetlen egy feltétel van, a végösszeg nem lehet nagyobb a befoglalt összegnél. A 0-val történő véglegesítés megegyezik a tranzakció törlésével, a felhasználó ebben az esetben visszakapja a teljes összeget.

Ismétlődő vagy tokenes fizetés

A Barion lehetőséget biztosít olyan fizetésekre, ahol nincs szükség felhasználói beavatkozásra. Ebben az esetben az első fizetésnél a felhasználó jóváhagyja a Barion felületén a fizetést, amellyel egy lépésben engedélyezi a bolt számára, hogy később felhasználói jóváhagyás nélkül vonjon pénzt a felhasználó számlájáról vagy bankkártyájáról attól függően, hogy mivel fizetett, amikor engedélyezte a tokenes fizetést.


További kényelmi funkciók

Az egyes fizetési esetekben lehetőség van kényelmi funkciók használatára, alapértelmezett értékek megváltoztatására a fizetés inicializálásakor. Ehhez a fizetés indításakor plusz paraméterekkel kell meghívni a fizetést inicializálását.

Felület nyelvének befolyásolása

A "Locale" paraméter segítségével lehet jelezni a Barion rendszer számára, hogy a felhasználói felületet milyen nyelven jelenítse meg a fizetést végző felhasználónak a bolt felületéről történő átirányítás után. Az alkalmazható nyelvek listája itt elérhető: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ee825488(v=cs.20).aspx A rendszer jelenleg magyar(hu-HU) és angol(en-US) nyelveket támogatja.

Szállítási cím rögzítése

A szállítási címet rögzítve a Barion rendszerben is elérhetővé válik a cím, ahová a szállítást végezni kell. A rendelési azonosító megadása és a szállítási cím megadása együttesen lehetővé teszi, hogy a rendeléseket a Barion rendszerben könnyedén kezelhessék például a webáruház üzemeltetők.

Rendelési azonosító rögzítése

A rendelési azonosító megadása és a szállítási cím megadása együttesen lehetővé teszi, hogy a rendeléseket a Barion rendszerben könnyedén kezelhessék például a webáruház üzemeltetők.

Felhasználó hozzárendelése a fizetéshez

A "PayerHint" megadásával a Barion fizetési felületen a felhasználói név mező automatikusan kitöltődik a megadott értékkel. Ez szabadon módosítható a felhasználó által, viszont nagyban megkönnyíti a fizetést és minimalizálja a felhasználói interakciót a felületen.

PaymentRequestId és POSTransactionId használata

Amennyiben az integrált rendszer lehetővé teszi, akkor a fizetés inicializálásakor megadható a fizetési tranzakcióra és a tranzakciókra vonatkozó azonosító. Ezek az azonosítók megjelennek a Barion által generált havi számlakivonatokon és az exportált számlatörténetekben is. Az azonosítók használatával a két rendszer közti megfeleltetés egyértelműbbé tehető és a könyvelést is segíti.

Fizetés időkorlátjának módosítása

Amennyiben nem elegendő a 30 perces időkorlát arra, hogy a felhasználó a fizetést véglegesítse, akkor ez az alapértelmezett érték bármikor szabadon megváltoztatható. Erre például akkor lehet szükség, amikor a felhasználó egy üzenetben kapott linkre kattintva fizet. Ebben az esetben a fizetés indítása és a fizetés jóváhagyása közötti idő nagyobb lehet, mint az alapértelmezett 30 perces időtartam.

CallbackUrl és ReturnUrl dinamikus használata

Lehetősége van az integrált rendszernek, hogy dinamikusan használja a visszahívási vagy visszatérési címeket attól függetlenül, hogy a POS létrehozásakor mit adott meg. Hasznos lehet, ha a statikus URL-ek helyett olyan dinamikusan generált URL-eket kell használni, ahol például a felhasználó azonosítója benne van az URL-ben.