Kereskedői ügyfélszolgálati tájékoztató és FAQ

Innen: Barion Dokumentáció
Jump to navigation Jump to search

Alapok

A Barion elektronikus fizetéseket lebonyolító szolgáltatás, amivel kényelmesen és biztonságosan lehet bankkártyával, vagy előre feltöltött egyenleggel fizetni webáruházakban, mobil alkalmazásokban, vagy pénzt küldeni ismerősöknek.

Wzt.png

A fenti ábra összefoglalja a Barion működését. A kereskedő részére a három legfontosabb szolgáltatás a kék számokkal jelölt fizetési mód, ezzel találkoznak az ügyfelek a leggyakrabban:

 • Fizetés bankkártya adatok magadásával. (1) Ez a fizetési mód bárki számára elérhető, aki rendelkezik online fizetésre alkalmas Mastercard, Maestro, Visa, Electron vagy Amex bankkártyával, hitelkártyával. A fizetéshez a kártya adataira, valamint e-mail címre van szükség, amelyet a kereskedő a fizetés indításakor át is adhat. A fizetéshez Barion regisztráció nem szükséges, de az ÁSZF-et el kell fogadni.
 • Fizetés Barion tárcával
  • a. Fizetés eltárolt bankkártyával. (2) Ez a fizetési mód bárki számára elérhető, aki rendelkezik online fizetésre alkalmas Mastercard, Maestro, Visa, Electron vagy Amex bankkártyával, hitelkártyával, valamint érvényes Barion regisztrációval. A fizetéshez szükséges kártyaadatokat a Barion biztonságos szervere tárolja, a fizetéshez e-mailcím és jelszó szükséges. Egy Barion tárcában több bankkártya is lehet.
  • b. Fizetés előre feltöltött Barion egyenleggel. (3) Ez a fizetési mód bárki számára elérhető, aki rendelkezik érvényes Barion regisztrációval (ehhez nem szükséges bankkártya). A fizetéshez e-mailcím és jelszó szükséges. Az egyenleg úgynevezett elektronikus pénz, amely előre feltölthető készpénzbefizetéssel a Barion feltöltő pontokon, valamint átutalással bankszámláról (sürgős esetben bankkártyáról is).

Egyéb információk

 • Egy Barion tárcában több bankkártya és egy egyenleg is lehet. Egyik sem kötelező, lehet kártyával fizetni egyenleg nélkül, és egyenlegről kártya nélkül, de lehet mindkettő is.
 • A fizetség a kereskedő Barion egyenlegére kerül jóváírásra, innen banki átutalással váltható vissza saját vagy más bankszámlára.
 • Barion tárcák között a pénzküldés is lehetséges, amely azonnali és ingyenes.
 • Egy kereskedő is vásárolhat másik kereskedőnél, Barion egyenlegéből.
 • A Barion tárca ingyenes, csak a készpénzes és bankkártyás feltöltésnek van díja, a tárca tulajdonosa felé.
 • A bankkártyás fizetéshez nem kell előre egyenleget feltölteni, ez esetben a kártyáról a pénz egyből a kereskedő tárcájába megy, és annak díját a kereskedő állja.
 • A bolti vásárlás után vásárló nem fizet extra díjat, a tranzakciós díjakat a kereskedő álja.
 • Kártyás fizetésnél a kártyaszám nem megy át a kereskedőhöz, azt a Barion tárolja.
 • A Barion szervereit és a kártyaadatokat, jelszavakat a Comodo 2048 bites TLS titkosítása védi. Fizetés előtt mindig ellenőrizni kell, hogy valóban a Barion biztonságos szerverén adják meg a fizetéshez szükséges bankkártya adatokat vagy jelszót. A böngésző zöld színnel jelzi, ha a fizetés biztonságos, és a fizetőoldal tulajdonosát "Barion Payment Inc [HU]" néven azonosítja.
 • A Barion rendelkezik a kártyatársaságok által előírt PCI DSS szabvány szerinti minősítéssel, így jogosult kártyaadatokat kezelni. A CVC kódot nem tároljuk.
 • A szolgáltatást a Barion Payment Zrt., a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt álló e-pénz kibocsátó intézmény nyújtja, engedélyének száma: H-EN-I-1064/2013. Az engedély a Nemzeti Bank oldalán ellenőrizhető.
 • A Barion web vagy mobil applikációval a vásárlások követhetők, feltöltő pontok kereshetők, egyenleg ellenőrizhető és pénzküldés lehetséges.
 • A fizetőfelület mobiltelefonon, tableten is működik.

Visszatérítés

Visszatérítés két okból lehetséges:

 • A kereskedő úgy dönt, visszatéríti a vásárlás összegét részben vagy egészben
 • A bankkártya kibocsátó a kártyabirtokos kérésére a tranzakció visszavonását kezdeményezi (chargeback)

Visszatérítés a Barion web alkalmazáson keresztül indítható, az adott tranzakció mellett található gomb segítségével. A tranzakció kártyás fizetés esetén a kártyára, egyenlegről történő fizetés esetén az egyenlegre kerül vissza. A bankkártyás visszavonások jogosságának bizonyítására Barion különféle iratokat kérhet be, de a döntés a kártyatársaságok kezében van, a Barion az ő döntésüket érvényesíti kereskedő felé. A határidőket is a kártyatársaságok szabályzatai határozzák meg. Az ügyintézés elektronikusan, e-mailben történik a Barion megfelelőségi osztályával.


Barion ügyfélszolgálat

Az ügyfélszolgálat munkaidőben a

(+36 1) 464 70 99

számon érhető el. E-mailben általános ügyekben a [email protected], kártyás visszaélésekkel az [email protected] cím használandó.

A Barion munkatársai hivatalos leveleiket a Barion elfogadó e-mailcímére küldik.

Felhasználói élmény

A fizetés folyamatának részletes, képernyőfotókkal illusztrált bemutatója:

A kereskedő oldalán a Barion fizetést választva a vásárló a Barion biztonságos fizető oldalára kerül. Itt három opciója van:

 • Ha még nincs Barion tárcája, bankkártyájával fizethet regisztráció nélkül.
 • Ha már van Barion tárcája, bejelentkezik és vagy tárolt bankkártyáinak egyikéről, vagy új bankkártyával, vagy előre feltöltött egyenlegről fizet.
 • Megszakítja a vásárlást.
Secure.barion2.png

A fizetés biztonsága

Greenbars-SSL-enhanced validation certificates.png A Barion szervereit a Comodo 2048 bites TLS titkosítása védi. A böngésző zöld színnel jelzi, ha a fizetés biztonságos, és a fizetőoldal tulajdonosát Barion Payment Inc [HU] néven azonosítja.


Fizetés bankkártya adatok megadásával

Prodshop.png Ha a vásárló megbizonyosodott, hogy valóban a Barion biztonságos oldalán van, azért fizet, amiért szeretne, megadhatja bankkártya adatait.


Secure.barion2.png A bankkártya adatok megadására a kártya típusa megjelenik, ezen kívül a dátumot, CVC kódot és egy működő e-mail címet kell megadni. A Barion ÁSZF-ét is el kell fogadni. Az e-mailcímet kapcsolattartásra használja a Barion (pl. csalás vagy egyéb gyanú esetén), illetve ha később a vásárló szeretne regisztrálni, ehhez az e-mailhez köthetők a tranzakciók.


Fizetes folyamata.png Ha a kártyaadatok megfelelőek, a fizetés sikeresen lezajlik. A fizetés folyamata kártya esetén akár több tíz másodperc is lehet. Az esetleges lassúságot a Barion mögött álló bankkártya rendszer sebessége adja.Hibas bankkartya.png Ha hibás a kártyaadat megadása, barátságos és feltűnő hibaüzenetet kapunk, és a kereskedő szervere által magadott időkereten belül többször próbálkozhatunk.Successful.png Sikeres tranzakciót követően a vásárló lehetőséget kap, hogy regisztráljon, és legközelebb eltárolt bankkártyájával fizethessen. Ha nem kíván regisztrálni, a megfelelő opciót kell választani, ha kíván, egy jelszót kell megadni. A fizetés mindkét esetben már végbement, a regisztráció ezt nem befolyásolja. Ha regisztrál, e-mail validáció következik, a szokásos Barion regisztrációval megegyező módon.

A fizetés végén a Barion visszairányítja a vásárlót a kereskedő oldalára.


Vasarlas reszletei.png A vásárlás részletei még itt is ellenőrizhetők.
Viabuy.png A vásárló bankjában a "WWW.BARION.COM/GUEST BUDAPEST HUN" azonosítóval fog szerepelni a tranzakció. A mellékelt példa egy a fenti példában használt angol prepaid kártya e-mail értesítőjét mutatja. Egyes kártya kibocsátók nem küldenek üzenetet, vagy SMS-t küldenek.


Bolti ertesito.png A tranzakcióról az elfogadóhely is kap értesítőt, természetesen ezeket az adatokat automatikusan az elfogadóhely szoftvere is megkapja, ezek szerepelnek majd a kimutatásokban.


Reg1.png
2reg.png
A tranzakcióról a vásárló is kap értesítőt, az összes szükséges adattal, különösen a kártya utolsó 4 jegye és a banki engedélykód.

Fizetés Barion tárcával(eltárolt kártyávalvagy prepaid egyenlegről)

Barion tarca bejel.png Ha a vásárlónak már van Barion tárcája, akkor e-mailcíme és jelszava megadásával fizethet.
Payment types.png Ha a jelszó helyes, a vásárló kiválaszthatja tárcájából a neki tetsző fizetési forrást, bankkártyáinak egyikét, vagy egyenlegét, ha van. Lehetőség van új kártya felvételére is.
Back.png A fizetés végén a Barion visszairányítja a vásárlót a kereskedő oldalára.


Shopmail2.png Az elfogadóhely ebben az esetben is kap e-mailt, ez itt példa e-pénz egyenlegről történő fizetésre. Természetesen itt kártyaszám és banki engedélykód nincsen, hiszen ez a Barion rendszerén belül történő tranzakció.
Buyeremailtwo.png A vásárló is kap értesítést, és mivel már van tárcája, nem buzdítjuk regisztrációra, viszont láthatja fennmaradó egyenlegét.

Barion fizetések követése, vásárlónak és elfogadóhelynek

Barionwebapp.png Mind a regisztrált vásárlók, mind a kereskedők követhetik vásárlásaikat. Ehhez be kell jelentkezni a Barion web alkalmazásba, vagy le kell tölteni a Barion mobil appok egyikét.

Figyelem: a mobil appok és a web app funkcionalitása nem egyezik meg, egyes funkciók csak az egyikben vannak, pl. visszaváltás csak a weben.

History.png A tranzakció történet kereshető, szűrhető több feltétel szerint is.
History.png A tranzakció történet kereshető, szűrhető több feltétel szerint is.
Details.png Egy egyenlegről fizetett vásárlás részletei a Barion web alkalmazásban.
Details2.png Egy tárolt kártyával fizetett vásárlás részletei a Barion web alkalmazásban.

Figyelem, a tranzakció utáni egyenleg nem a bankkártya egyenlegét, hanem a Barion egyenleget mutatja!

FAQ

A Barion rendszerrel kapcsolatos kérdések és válaszok a https://doksi.barion.com/Barion_FAQ oldalon érhetők el.